2011. március 12., szombat

Idézet

A mindennapi harcokról (vagy csak én látom annak. Inkább mondjuk úgy, a mindennapi "nem törődömségről") nem mesélek itt. A közhely szerint csak a jóra illenék emlékeznem, így hát ezekről a mostani napokról nem írok feljegyzést.
Azonban eljön lassan a búcsú ideje, 6 év után. Igen, ez most tanár szerepi bejegyzés :-) És a ballagási meghívóra idézetet kellene találnunk. (találniuk :-) amiből a jelek szerint az lesz, hogy találnom). Én tudom, mi lenne az én mondatom: "...a búza színe miatt ..." És hogy miért, illetve mit is jelent? "Természetesen" Kisherceg, és a magyarázat hosszabb:

"Látod ott azt a búzatáblát? Én nem eszem kenyeret. Nincs a búzára semmi szükségem. Nekem egy búzatábláról nem jut eszembe semmi. Tudod, milyen szomorú ez? De neked olyan szép aranyhajad van. Ha megszelídítesz, milyen nagyszerű lenne! Akkor az aranyos búzáról rád gondolhatnék. És hogy szeretném a búzában a szél susogását... "
...
"Így aztán a kis herceg megszelídítette a rókát. S amikor közeledett a búcsú órája: 
     - Ó! - mondta a róka. - Sírnom kell majd. 
     - Te vagy a hibás - mondta a kis herceg. - Én igazán nem akartam neked semmi rosszat. Te erősködtél, hogy szelídítselek meg. 
     - Igaz, igaz - mondta a róka. 
     - Mégis sírni fogsz! - mondta a kis herceg. 
     - Igaz, igaz - mondta a róka. 
     - Akkor semmit sem nyertél az egésszel. 
     - De nyertem - mondta a róka. - A búza színe miatt. - Majd hozzáfűzte: - Nézd meg újra a rózsákat. Meg fogod érteni, hogy a tiéd az egyetlen a világon."


A búza színe miatt... A kápolnában, ahányszor a szenteltvíztartóba nyúlok... A sötét folyosók, ahogy robognak szembe "Most ne tessék XY-nal találkozni"... "Higgye el Tanárnő jól vagyok, tényleg jól vagyok..." Nem sorolom. Még nincs itt búcsúzkodás ideje, van addig még sok csatánk. Csak sajnálom, hogy Nekik nem fontos mi lesz a ballagási meghívójukban és szerettem volna elmesélni az én mondatom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése