2010. október 13., szerda

Értől az Óceánig

Ady Endre: Az Értől az Oceánig


Az Ér nagy, álmos, furcsa árok,
Pocsolyás víz, sás, káka lakják.
De Kraszna, Szamos, Tisza, Duna
Oceánig hordják a habját.
S ha rám dől a szittya magasság,
Ha száz átok fogja a vérem,
Ha gátat túr föl ezer vakond,
Az Oceánt mégis elérem.
Akarom, mert ez bús merészség,
Akarom, mert világ csodája:
Valaki az Értől indul el
S befut a szent, nagy Oceánba.
Ez a vers járt ma a fejemben. Vajon a "nagy, furcsa árokból" el lehet jutni az óceánig? Azt is tudom, hogy Akarom. Magyarul mondjam? :-)
Egy végzős osztály kormányosaként sok mindennel szembesül az ember. És persze rengeteg kérdéssel. Miért kevés az, ha a 37-ből 22-en ott vagyunk a reggeli misén? Miért baj az, ha valaki elmegy fontos dolgokat intézni a 7. óráról? Miért baj az, ha valaki puskázik a magyar dolgozatnál? És még sorolhatnám... És néha úgy érzem, én se tudom a válaszokat. Egyszerűen ott van bennem a "CSAK" És persze ott vannak ezek mellett azok a kérdések, amit csak én teszek fel... Milyen alapon kérem számon rajtuk, hogy ne puskázzanak, ha van, hogy készületlenül érkezem az órára? Milyen alapon kérem számon a misét, ha néha én is elfelejtek a gyerekemre odafigyelni, hogy rendesen bepakolta-e a táskáját, stb.
Érzem, milyen kellemes a meleg, langyos, káka-lakta víz. Jó benne. Elnyúlni, lehunyni a szemem és álmodozni, a jó, meleg, langyos vízben. De valami huncut szellő elhozza az Óceán sós illatát. És kapitányként az Óceánon akarom látni a hajóm és minden matrózát. És persze magamat is :-)
"Akarom, mert ez bús merészség/akarom, mert világ csodája..."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése